Yusuf's Breastfeeding Tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, 19 November 2010

Meniti Hari Bergelar Umi


Iya...aku sudah selamat bersalin (dah hampir 2 bulan pun) say good bye to pantang 44 hari...hehe. Lama betul tak update blog. Sibuk sungguh melayan si kecil. '25 jam' masa digunakan untuk dia, tak sempat untuk wat perkara2 lain. Kalaupun aku tak salin lampin or bagi susu, aku akan riba dia or renung muka dia time dia tidur...HEAVEN!

Kini, berakhir sudah segala debaran dan terjawab sudah segala pertanyaan. Detik & waktu yang selama ini banyak dihabiskan di depan comp kini terisi dengan melayan sikecil Yusuf. Owh yer...kami namakan bayi kami Yusuf Fansuri. Yusuf diambil sempena nama Nabi Yusuf a.s. & Fansuri sempena nama Ulama Sufi Nusantara, Sheikh Hamzah Al-Fansuri...dengan harapan setinggi gunung mudah-mudahan bayi kami ini menjadi istimewa persis Nabi Yusuf & setabah Hamzah Fansuri...amin Ya Allah...amin...

Punyalah banyak cerita yang hendak aku ceritakan mengenai pengalaman melahirkan Yusuf ke dunia. Sampai sekarang ni, kalau dikenang-kenangkan semula malam pertama aku tidur di samping Yusuf selepas bersabung nyawa melahirkannya petang itu....amatlah HAPPY sekali. Macam selalu aku kasitau kat mak...."Syok mak lepas bersalin, rasa macam hari raya!" Malam tu, walaupun tubuh ni letihnya Tuhan sajalah yang tau, dek kerana terover ecxited, maka aku tak dapat tidur. Dalam rembang2 cahaya bilik wad bersalin 24 itu, aku tersengih melihat sekujur wajah bayi yang terlena dalam katilnya. "Cantik sungguh anak aku ni"....bisik hati. Keajaiban & rahmat Allat S.W.T menyelubungi setiap salur darah time tu. Ya Allah, magicnya penciptaan bayi ke dunia ini. Lahir2 aja lengkap semua anggota, dengan bulu matanya, air liurnya, jari jemarinya yang kecil & comel......Haaiihhh SUBAHANALLAH! Di kesempatan akan datang akan ku ceritakan detik demi detik istimewa kelahiran Yusuf ke dunia.

Sebagai ibu yang pertama kali melahirkan anak, setiap hari aku sentiasa belajar perkara baru dan cuba teka siapa yang menjadi gurunya?...sudah tentulah Yusuf sikecil ku itu. Tiada guru sebaik dia dan ilmu yang ku dapat melalui waktu2 yang terisi melayani keperluannya jauh lebih berkesan berbanding mana2 tips yang pernah ku baca dari internet mahupun majalah keibubapaan....inilah namanya belajar melalui pengalaman......Mujur juga ada mak & kakak2 ipar yang banyak sangat membantu.

Basicnya, bayi newborn memerlukan 3 perkara terpenting supaya dia tidak meragam atau menangis...lampin/pakaian/badan yang bersih dan selesa... menyusu (susu ibu tentunya) yang mencukupi & tidur yang lena. Sekiranya ketiga2 keperluan ini dipenuhi, maka insyaAllah...tiada yang sukar dalam meniti hari bergelar seorang ibu dalam membesarkan anaknya. Bayi ni unik, dia sendiri tau secara automatik berapa banyak susu yang diperlukan agar dia kenyang. Bila kita kasi susu badan, dia akan berhenti dengan sendiri bila dah kenyang dan dengan sendiri juga akan merengek minta disusukan tiap kali dia lapar. Kita yang dah tua renta ni pun kekadang tu tak reti2 nak stop menyuap makan bila dah kenyang :D huhuhu....

Bercerita tentang tidur yang lena...sudah lama kiranya aku tak merasa kesedapan tidur waktu malam sepertimana zaman belum ada anak dulu...kadang2 tak tidur dengan sempurna sampai seminggu direct! Udah macam zombie & mata pun dah macam burung hantu....Owh YA! Mana taknya, jadual tidur bayi tidak menentu. Di peringkat umur begini bayi masih belum dapat membezakan aktiviti malam & siangnya.

Cabaran bergelar seorang ibu rupa2nya jauh lebih mencabar daripada apa yang aku bayangkan sebelumnya. Semakin hari cabaran ni semakin menduga akal, malah kewarasan! Semasa mengandung, rasa dah teruk habis bila tiba time muntah2 mabuk2....bila dekat nak bersalin, rasa ngeri mengenangkan sakit nak bersalin dengan contractionnya...dan bila dah bersalin rasa disaster habis idup ni time anak kena tahan NICU kerana jaundice....selesai bab bersalin, tiba pulak waktu getir dalam pantang...(walhal aku ni bukanlah pengikut pantang tegar)... :D tetap terasa seksanya sakit sana sini, bengkak situ sanun dengan kekoknya takda pengalaman jaga baby...dengan tak retinya menyusukan Yusuf....sekarang dah habis pantang, berperang pula dengan waktu tido yang tak pernah cukup melayan baby...Phheewww!

Di sebalik semua kepayahan ini mujur ku temui pengubatnya yang cuma satu....iaitu sekujur wajah lembut Yusuf. Melihat wajah comel, melihat dia cergas & sihat, cukup untuk membuatkan aku rasa teringin mengandung lagi! (Hoyeaahh...!) Memetik kata2 emak sebelum aku bersalin ari tuh : "kalaulah bersalin tu sakit terlampau, idak ler sesetengah orang tu beranak sampai berpuluh kali" huhuhu..... sadis statement mak tu.....

Lastly, untuk segmen "Sharing Is Caring" aku nak share tip2 yang aku amalkan dalam usaha mengatasi & merawat jaundice anak ku tempoh hari.

TIP MENGELAK & MERAWAT JAUNDICE / SAKIT KUNING PERINGKAT BAYI

1. Air glukos tanpa perisa, hat plain tu. Glukos ni aku ambil 3 kali sehari, sejak kandungan 8 bulan lagi, sehinggalah Yusuf lahir. 2 sudu besar di campur dengan sedikit air. Tip ni aku dapat dari fesbuk.

2. Susu kambing. Mujurlah aku ni jenis yang memang suka minum susu kambing. Bagilah berapa botol pun memang aku leh kasi settle. Sedap! Lemak berkrim. Ini pun aku amal sejak kandungan 8 bulan. 2 botol sehari. Amalan ni berterusan sehinggalah Yusuf lahir & jaundicenya hilang.

3. PALING PENTING! Susukan bayi dengan susu badan terutamanya susu awal ibu yang kaler kuning2 tu...ha paling baik, paling berkesan memulihkan jaundice baby. Secara tak langsung fungsi air glukos & susu kambing mengalir kepada bayi melalui penyusuan ibu.

4. Jangan mengambil jamu @ herba yang panas.

Itu dulu kut buat masa ni....nak gi ngadap Yusuf Fansuri pulak.....ta-ta...!

Sunday, 10 October 2010

Memilih Hospital Bersalin

Salam Pembaca Yang Di Rahmati Allah Sekelian...

Today 10/10/10...Wahhh...takmo kuar lagi ek budak tecik dalam peyut ney...kalau kuar today bukankah cantek tarikhnya...hehe apa pun umi tak kisahlah nak, bila pun nak keluar, keluarlah asalkan anak umi ni sihat & betul2 cukup bersedia sebelum menjengah alam dunia yang penuh dengan pancaroba & tipu daya ney. Fake Contraction dah banyak kali dialami. Sakit bahagian lower back sikit2 aja. Yang paling kuat rasa senak mencucuk2 bahagian bawah abdomen. Nyucuk sana, nyucuk sini...sampai takleh tido kekadang. Melalui survey yang aku buat, rasa sakit nak bersalin ni lain, bukan rasa senak2 gitu tapi rasa sakit2 bahagian lower back, rasa macam senggugut yang sangat kuat! So far belum lagilah rasa gitu....mild-mild aja tu adalah.....Perut pun ramai yang komen kata sudah rendah...kaki pun membengkak dengan jayanya! Wawawawa...debaran semakin terasa...debaran menantikan saat2 kesakitan yang paling indah sekali dalam hidup. Kesakitan yang membawa kebahagiaan ... ;) Apa pun aduyai seksanya menanti...playing this waiting game...benarlah bahawa sesungguhnya penantian itu amatlah menyiksakan!

Kebiasaannya buat kita, perancangan menyambut kelahiran berlegar di sekitar hal2 yang melibatkan kain baju baby, botol susu, katil baby & nak susun bilik baby macamana...nak berpantang di mana, resepi dalam pantang nanti apa, nak wat kenduri menyambut kelahiran macamana.....sedangkan, banyak hal lain yang lebih penting dari itu harus juga dititik beratkan. Antaranya, perancangan proses kelahiran yang selesa, selamat & bersesuaian dengan kehendak hati kita. Ketahui apa yang mahu dan apa yang bakal berlaku. Jangan ambil mudah tentang apa yang hospital bakal lakukan pada anda dan bayi. Proses kelahiran harus dirancang dengan berhati2 kerana ianya merupakan satu moment yang sangat penting & bermakna buat diri kita, bayi yang bakal lahir dan juga ahli keluarga. Tambahan pula ia melibatkan perjuangan antara hidup & mati seorang ibu untuk melahirkan zuriatnya ke dunia. Dalam ertikata lain 'Anda berhak menentukan bagaimana anda mahu ianya berlangsung.'

Selain tempat untuk bersalin, perlu juga ditentukan bagaimana kelahiran itu nanti akan berjalan. Samada melalui pembedahan atau normal (vaginal delivery)? pengambilan ubat bius, epidural, induce atau tidak dan sebagainya. Pilihan ini harus ditentukan terutamanya jika anda merancang melahirkan bayi anda di Hospital/Klinik Bersalin Swasta kerana setiap pilihan melibatkan perbelanjaan kos yang besar. Jika di Hospital Kerajaan setiap keputusan dibuat atas budi bicara doktor pakar yang menjaga kita, dimana sekiranya keadaan benar2 memerlukan barulah satu2 langkah pencegahan atau inisiatif akan diambil. Walaubagaimanapun harus diingat sebagai pesakit, kita berhak menentukan apa saja keputusan mengenai batang tubuh diri serta bayi kita.

Pilihan utama aku, tentunya bersalin secara normal & semulajadi bebas dari drug. Teringin nak merasa kesakitan yang sama seperti emak melahirkan ku ke dunia dahulu. Ibu yang bersalin secara pembedahan ataupun menerima suntikan bius...kesannya boleh buat baby tu mengantuk. Lagi satu susu yang pertama tak boleh diberi kepada baby, kena buang....Waaahhh sangat rugi! Sedangkan susu yang pertama tu lah tinggi dengan khasiat & kaya dengan kolostrum! Bayi yang lahir tentunya terlalu kecil & fragile untuk menerima kesan dadah yang sudah pastinya buruk!

Antara lain kelebihan bersalin secara normal adalah, luka bersalin mudah dijaga & cepat sembuh & melalui pembacaan serta hasil surfing aku terjumpa info yang mengatakan kuman yang terdapat di laluan keluar bayi itew membantu menguatkan sistem daya tahan melawan penyakit bayi...(sorry kalau istilah2 perubatan yang aku guna salah, aku explain berdasarkan apa yg aku faham & sila rujuk info yang lebih tepat sebagai pengesahan) 'better lung compression dan colonization of good bacteria'. Apapun semua ni bergantung kepada kesihatan & rezeki Illahi. Sesetengah kes memang takda pilihan terpaksa juga memilih prosedur czer dalam nak menyelamatkan kedua2 nyawa....dalam erti kata lain doktor tu belajo tinggi2 susah payah kompom ler dia tau apa yang dia buat...yer tak...

Setiap suntikan & ubat-ubatan tak salah jika kita persoalkan...(but makesure tanya dengan sopan ler...) Hal2 lain yang wajib dipertimbangkan ialah pilihan kita samada selesa atau tidak sekiranya doktor lelaki menyambut kelahiran anak kita. Sekiranya tak selesa, tak salah jika minta tukarkan kepada doktor ataupun bidan perempuan. Habeh tu kalau udah takada pilihan, apakan daya...termasuk dalam kategori darurat le jadinya...sekurang2nya kita dah berusaha untuk tanya terlebih dahulu.

Alat Speculum Untuk Cek Bukaan Jalan

Errmm apa lagi yer...owh ya...! Pernah tak terdengar keluhan ibu yang bakal bersalin (terutamanya yang admit hospital awal) berkenaan vaginal atau pelvic examinations? Atau dalam bahasa mudah yang selalu kita guna 'seluk2/periksa bukaan jalan' samada guna tangan atau speculum. Errrmmm...nyilu pulak memikirkannya...menurut kengkawan yang pernah merasa, prosedur ni menyakitkan. Ada satu kes yang pernah ku dengar di mana dek kerana terlalu kerap diperiksa oleh doktor pelatih, kawasan 'situ' membengkak & terpaksa dibedah kerana terlalu sakit untuk melahirkan secara normal...Waaaahhh...ngeri....ngeri! Cek2 juga...tapi kalau dah kerap sangat kena cek sehinggakan selang beberapa minit kena seluk untuk cek bukaan...lebam Wwwooo.... Penting buat anda untuk mengetahui hak privasi anda dan anda berhak mengatakan 'Tidak' jika mendapati diri anda udah menjadi ibarat bahan uji kaji makmal. Apapun harus diingat, pemeriksaan ni penting untuk mengetahui dah berapa cm bukaan. Bagi org asia, kalau dah buka 8cm tu kira dah boleh bersalin la.

Bakal ibu juga harus memahami tanda2 bersalin hat mana satu tipu punya (Braxton Hicks contractions) dan yang mana satu betoi punya. Cara nak meneran dengan betul, pernafasan...persediaan sebelum masuk ke dalam labour room...biasanya kalau bab cara meneran tu aku rajin tanya kat mak...dan pesan mak satu jer....jgn angkat punggung kalau tak mau kena jahit banyak. Part ni kena bawak bincang dengan doktor atau bidan yang bakal menyambut kelahiran anak anda, kaedah untuk batasi koyakan semasa bersalin. Bila dipikir2 kan balik, betapa bidan kampung dulu handal sungguh ya! Takder pulak yang koyak2 ni....takda pulak main jahit2 ni. Agaknya diorang well train & banyak skill sambut budak kut. Ada tu yang aku dengar, bidan dulu guna minyak & kaedah urut kulit dalam vagina supaya kenyal n lembut bagi mengelakkan koyakkan.

Cerita aku pulak, memandangkan aku merancang nak bersalin di Hospital Ampang, awal2 lagi aku dah pergi survey keadaan hospital tu. Alhamdulillah, semuanya memuaskan hati...cantik & selesa. Rupa2nya, tak perlu mendaftar terlebih dahulu...menurut kata nurse kat situ, bila sakit jer terus bawak kad merah & direct ke wad bersalin. Wad yang aku tinjau tempoh hari merupakan wad kelas 3. Cantik betul mengalahkan swasta pulak. Setiap 4 buah katil di peruntukkan sebuah bilik air. Cadar katil & uniform nursenya kaler pink you...my peberet kaler...(ini fakta gewdik hehe...) Security pun okay...pelawat yang keluar masuk kena lapor diri dengan mengisi buku pelawat. Di setiap tingkat ada guard yang mengawal. Untuk duduk di kelas 2, duit booking sebanyak RM300 diperlukan (duit ni akan dipulangkan semula jika kos rawatan tidak melebihi jumlah bayaran tersebut). Aku mendapat rekemen yang positif tentang Hospital Ampang ni dari ramai pihak. Bila surfing pun so far belum jumpa lagi komen yang negatif. Menurut jiran aku tu, doktor yang menyambut kelahiran di situ sedapat boleh akan cuba membataskan koyakan vagina semasa delivery....Whaowie! Best kan?


Episiotomy : Source

Tiba2 semalam bila berbual2 dengan kenalan mak aku, tercetus cadangan dari dia mengenai sebuah lagi hospital kerajaan yang jaraknya hanyalah 5 minit sahaja jika driving dari rumah aku. Hospital tersebut baru aja dibina di Wangsa Maju Seksyen 2. Address: Jalan 4/27A, Seksyen 2, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur, Malaysia Poskod : 53300 Kuala Lumpur. Tak ramai lagi yang tau mengenai Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan ni. So...aku dengan pantas terus pegi tinjau hospital berkenaan.

Antara persoalan yang bermain di fikiran aku, betul ke hospital berkenaan terbuka kepada orang awam ataupun terima keluarga tentera sahaja? Yang kedua...adakah benar hospital ini sama macam hospital kerajaan yang lain2...? Memandangkan aku pergi semalam hari sabtu, so tak dapat lah nak naik atas tanya macam2. Itu pun mujur guard tentera tu kasi kami masuk tinjau kawasan luar hospital tu. Luas sungguh! Parkingnya punyalah banyak....

Kebetulan esok (isnin) aku ada appointment dengan Klinik Kesihatan Ibu & Anak (mungkinkah ini appt yang terakhir? hehe..) So plannya, lepas settle urusan di KK aku akan terus gi survey Hospital Tentera Tuanku Mizan tu. Bagi aku, walaupun kita nak stay kat hospital cuma beberapa hari...pemilihan hospital memainkan peranan yang paling penting. Antara ciri2 hospital yang menjadi pilihan untuk kita jadikan sebagai tempat pertama yang menyambut kelahiran istimewa bayi kita termasuklah :

1. Jaraknya Dengan Rumah - Lagi dekat lagi bagus...bayangkan kalau jauh..lepas tu jammed pulak? ha..beranak dalam keta lew jawabnya!

2. Kualiti Servis - Yang ni kekadang nasib atau rezeki buat seseorang. Apapun kenalah rajin bertanya dan survey tentang servis hospital yang jadi pilihan kita.

3. Kos - Part ni kenalah ukur baju di badan sendiri. Secara peribadi bersalin di hospital kerajaan menjadi pilihan utama aku. Sebabnya ada 2....kos bersalin di hospital kerajaan lebih rendah berbanding swasta & servisnya pada masa kini lebih baik berbanding dulu...apapun tak kenal maka tak cinta, cuba sendiri lebih baik dari mendengar pandangan streotype orang lain terhadap hospital kerajaan yang lumrahnya negatif.

Semasa survey hospital yang menjadi pilihan kita (tak kiralah kerajaan ataupun swasta) ambil kira butiran mengenai kos bersalin normal, czer, jika anak ditahan kerana jaundis berapa pula charge untuk satu malam, duit booking, prosedur pembayaran & sebagainya.

4. Prosedur - Masa survey juga penting bagi kita ambil tau samada suami atau ibu boleh teman atau tidak kita semasa dalam wad. Ada sesetengah hospital (contohnya Hospital Ampang) hanya membenarkan suami atau ibu serta pelawat lain datang pada waktu melawat sahaja. Yang kedua, jangan lupa tanyakan sekali samada suami boleh masuk atau tidak dalam labour room semasa isteri bersalin. Ada sesetengah hospital kerajaan membenarkan suami masuk hatta untuk prosedur czer (Contohnya Hospital HUKM).

Penting bagi aku berada di samping suami semasa di dalam labour room. Mudah-mudahan kehadirannya di sisi dapat membantu memberikan kekuatan dan doanya membantu mempermudahkan proses kelahiran anak kami. Tambahan lagi....manalah tau, berkat suami lihat sendiri dengan mata kepalanya perjuangan seorang isteri menggadai nyawa demi melahirkan zuriatnya ke dunia, si suami akan lebih menghargai isterinya....Amin Ya Rabb....mudah-mudahan.

Nota Kaki : Penulis tak ada latar belakang dalam bidang perubatan langsung. Setiap butiran dalam entry dipetik dari perbualan, hasil surfing & juga pendapat sendiri. Jangan pulak nanti entri2 ni dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Sekadar perkongsian pengalaman...itu saja.

Sekian.

Tuesday, 5 October 2010

Persediaan ke Hospital Untuk Bersalin

Salam Pembaca Budiman....

Sejak Ramadhan yang lalu, ketika itu kandungan baru 34 weeks, persediaan untuk ke hospital sudah tersedia. Walaupun pada ketika itu due date lagi 6 minggu, namun...kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan....tak gitu? Manalah tau, baby dalam peyut ney nak kuar cepat ke...emergency case ke...terus capai beg & 'terbang' ke spital! In fact, masa balik beraya ke kampung suami di Kedah, segala2nya ku bawa...termasuklah beg aku & baby yang nak di bawa ke spital...dan PALING PENTING kad merah!

Selama berblog ini (yang tak berapa lama pun sebenarnya) :P antara topic kegemaran yang sering terlintas di benak fikiranku untuk dikongsi dengan pembaca adalah merupakan persoalan yang aku sendiri suka tanyakan pada orang lain. Jadi, setiap entry merupakan summary pada apa yang aku kutip dari pembacaan & surfing....serta perkongsian pengalaman dengan insan lain, terutamanya ibuku. Jadi aku nak share dengan kalian barang2 yang aku dah prepare sebagai persediaan untuk ke spital bila masanya telah tiba nanti....mudah-mudahan dapat dijadikan sebagai panduan.


Beg Ibu (Yang kaler krim itew)

1. Kain Batik 2 helai - Walaupun hospital sediakan uniformnya, baju spare kenalah bawak, karang tak pasal2 masa balik nanti tak berbaju, tak berkain pulak hehe...
2. Baju butang depan 2 Helai - Lengan panjang
3. Nursing Bra & Breast Pad
4. Sweater & Stoking
5. Stoking sepasang udah
6. Maternity Pad - 5 keping (rasa macam nak tambah kasi lebih skit)
7. Adult Diaper - Dalam 3 keping. Yang ni pakai masa lepas bersalin sebab time ni perlu menampung pengeluaran yang banyak!
8. Disposable Panties - 6 helai RM10 beli kat giant
8. Toiletries
9. Tuala Mandi & Sapu Tangan
10. Cawan berpenutup, Sudu Garfu
11. Camera ( Charge siap2 batterynya)


Beg Bayi
(yang warna cekelat ada munger2 itew) :P

1. Lampin - 2 helai (Termasuk selai untuk dipakai dalam labour room)
2. Selimut - 1 Helai
3. Wet Tissue
4. Baju baby + Booties & Mittens - 4 pasang (Termasuk sepasang untuk dipakai dalam labour room)
5. Alat Mandian Baby - Travel Pack (Biasanya kalau anak first ni nurse tlg mandikan guna alat mandian yang tersedia di spital, kalau kita kena mandikan sendiri sekalipun, biasanya baby dilap2 ajer, tapi ku standby kan lah juga)
6. Tuala Baby - 1 helai
7. Sapu Tangan (Towel Kecik) - 2 Helai
8. Disposable Diaper - 6 Keping (Sebaik2nya gunakan Cloth Diaper)

Item di bawah di asingkan & dimasukkan dalam plastik khas (Macam dalam Gambo kat bawah ney)


1. Sepasang baju, botties, mittens - Untuk dipakai masa dalam labour room nanti
2. Towel Baby
3. Kain Lampin - Selai
4. Selimut Bayi - Selai
5. Disposable Diaper - 1 Keping (Sebaiknya Cloth Diaper)
6. Buku Merah - Kalau asing awal2 kan ke senang, hospital mintak terus capai & bagi jer
7. Sijil/Kad Nikah - Biasanya hospital akan mintak, kalau takda ni kekadang suami tak dibenarkan masuk ikut sekali
8. Uncang Kecil - Isi IC, henpon & duit sikit

Bila semua ni barang2 di atas dah ready, letakkan setempat & pastikan ianya mudah dicapai di saat2 kecemasan hendak melahirkan nanti. Perlu diingat, ketika sedang dalam kecemasan, benda yang simple pun kita boleh lupa! Basuh siap2 semua part breast pump anda & masukkan dalam satu beg. Manalah tau nanti masa di hospital anda mengalami masalah pengeluaran susu, tak ler teraba2 si suami nak cari breast pump taruk kat mana, nak cuci lagi (salah cuci rosak pulak breast pump tu).

Jangan lupa fikirkan sekali anak2 yang bakal ditinggalkan di rumah selama anda berada di hospital. Rancang sejak awal siapakah yang akan menjaga mereka sekiranya suami keluar bekerja. Siapa yang akan membantu anda menjaga bayi selama dalam pantang & suka juga aku ingatkan, sila stand by no. telefon sykt. taxi atau ambulan. Manalah tau tatkala sakit hendak bersalin anda seorang diri di rumah & gagal menghubungi orang yang sepatutnya menghantar anda ke hospital. Beringat awal tu kan lebih baik daripada menyesal kemudian hari...

Bila dah mula rasa sakit nak bersalin, keluar tanda & sebagainya, bersihkan diri , clearkan 'apa yang patut' biar kemas & tak serabut sehingga menyemakkan hati doktor yang merawat anda (haha...) pakai pad kerana bila tiba di hospital nanti, adakalanya nurse mintak nak tengok tanda ney. Ada satu kes kawan aku, ketika sedang buang air dalam toilet ketubannya pecah & nurse tu tak yakin yang ketubannya pecah sehinggalah kawan aku tu pakai pad dan tunjukkan pad yang lencun tu padanya (padahal kain batik kawan aku tu dah basah lencun! lawak tapi benar). Kerana semua prosedur karut ni, bayinya sempat terberak najis dalam perut & mujurlah semuanya selamat selepas itu.

Lagi satu tip dari orang yang berpengalaman, sewaktu dalam labour room, bila tiba saatnya rasa nak meneran, cepat2 panggil doktor untuk tengok bukaan, kalau diamkan aja doktor akan sibuk dengan kerja2nya yang lain & kita tak mau terberanak tanpa disambut kan? Akhir sekali makan sedikit nasi serta minum yang panas2 sebagai persediaan untuk memberi tenaga supaya anda kuat di dalam labour room nanti. Sekali baca balik entry ney aku rasa persediaan nak bersalin ney mengalahkan nak pegi perang pulak hehehe....apa pun apalah sangat perancangan kita jika hendak dibandingkan dengan perancangan yang maha Esa. Kita berusaha sebaik mungkin semoga pengalaman ini menjadi yang paling indah buat kita & bayi yang bakal lahir.

Rasanya itu aja kut...kalau ada terkurang atau terlebih tu silalah sesuaikan dengan keperluan sendiri. List ni disediakan berdasarkan apa yang saya rasakan perlu & penting sahaja, Terima Kasih :)

Thursday, 30 September 2010

Tangisan Seorang Isteri

Melankolia
N3 tanpa gambar kali ini, sesuai dengan mood melankolia yang selalu sangat bertandang tatkala sarat mengandung tika ini. Ujian demi ujian dalam pelbagai bentuk hari2 meng 'attack' dengan kijamnya tanpa belas kesian ;) Kini sedang berperang dengan situasi di mana emosi, fizikal & fikiran sama saja sakitnya. Segala jenis macam letusan emosi sedih-marah-takut-excited bercampur-baur menjadi satu.
Sian anakku di dalam perut ni, sama2 kita berkongsi rasa yer nak...sejak umi mula kandungkan dia sering saja dilanda gangguan emosi...mudah-mudahan anak umi ni kuat & lahir dalam keadaan sihat walafiatlah hendaknya...Amin Ya Rabb... :D

Kelahiran Yang Dinanti
Usia kandungan ini sudah 37 weeks lebih, dada ni dah dub dab dub dab excited bercampur takut menanti kedatangan 'tetamu' kecil yang sangat istimewa. Setiap tanda diawasi, setiap persediaan diperiksa berulang kali. Sejak sebulan dua ini tidur & makan dah mula tak seenak dulu, pinggang dah mula kejang & sengal, ari2 berdenyut2 sakit mencucuk. Sesekali kuat, sesekali perlahan...owh mungkinkah? :D Hebat sungguh pengorbanan seorang ibu, insaf mengenang kembali betapa dasyatnya dugaan yang harus ditempuh oleh setiap ibu selama tempoh kehamilan, itu belum ambil kira sakit masa melahirkan, tak tido malam selepas melahirkan. Semua ni sebahagiannya telah aku alami manakala selebihnya akan aku tempuhi tidak berapa lama saja lagi...waiting...waiting...waiting... :D


Tahniah
Semua kawan2 yang berkongsi rasa & pengalaman tentang kehamilan sepanjang ramadhan yang lalu sudahpun selamat melahirkan bayi mereka. Sepanjang seminggu dua ini di status facebook dilimpahi dengan msg2 tahniah, gambar2 newborn baby yang mulus & comel. Jelesnya rasa melihat cahaya kebahagiaan di mata ibu & bapa menimang bayi di dalam pelukan mereka. Sememangnya semua bayi yang baru lahir sama saja comelnya...innocent, lemah & ISTIMEWA.


Saat ini kekejangan di perut semakin kuat, tendangan hikmat dari dalam semakin kerap...rasa macam ada 'gempa bumi mini' kat dalam perut ni. Agak2nya bila darling kecil ku ini ready nak kuar jumpa umi dia ni ye ...

Sajak Yang Indah
Terserempak dengan sajak yang sungguh indah dan bermakna ini di dalam inbox. Pengarangnya mesti seorang isteri yang mengalami perasaan yang sama dengan apa yang sedang aku alami saat ini...wahhh... jiwang ye...well time 2 show my true color...hehe!!!


Untuk si suami, dari satu sudut yang sangat jauh di dalam lubuk hati si isteri...

Jika isteri menangis di hadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang isteri menangis di hadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali di depan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis keranamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu di saat kau terperuk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis di depanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh ke dalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”
Di balik KELEMBUTANNYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM di balik KESEDIHAN’nya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Saturday, 4 September 2010

Persediaan Kelahiran Bayi Ku

Antara topik kegemaran tatkala surfing selama mengandung ni adalah barang keperluan bayi. Alahai sunggoh shomel & 'terangsang" (haha...) bila tengok botol susu yang kecik2 shomei tu then baju yang tiut miut lengkap dengan topinya...bootiesnya...mittensnya rasa macam nak beli semua (haa...beli semua??? besau mata laki aku!) ...huhu!

My favorite out of the bunch...cute tak? ;)

Berdasarkan pengalaman peribadi & juga tip2 yang dibaca dari blog2, tatkala memasuki kedai barangan bayi di shopping complex, adalah lebih baik masuk sorang2, takyah ajak hubby, sebab kalau ajak hubby rasa macam kena ekor dengan FBI ajer. Apa saja yang kita capai atau belek atauuuu.... dibeli mesti diaudit. Lepas tu cepat2 nak ajak balik...huwaaaa potong stim...! Tak best betol! Baru nak berangan sambil menikmati keindahan barang2 baby yang shomel2 & cun2 dah kena jeling warning yang seolah2 berkata "udah2 lew tu yang, bawak2 mengucap!".... :D

Hat Ney Pilihan Si Suami

Apapun, sejak awal2 mengandung lagi aku dah mula beransur2 beli baju baby sedikit demi sedikit...bermula dengan 2 pasang baju & sebiji botol saiz sedang, sehinggalah lengkap semuanya serba-serbi sampai dah tak larat nak panjat tangga SOGO! Almari isi baju baby pun aku beli ngko...! Very the over huhu...Sajalah kan beli awal2, boleh merancang membeli dengan murah waktu SALE, then sempat nak pikir apa yang perlu dan yang tak perlu dibeli (lebih kurang ginilah dialog aku guna tiap kali ngendeng ajak hubby pegi shopping barang baby Heee...:D) Lagipun, kalau tak merancang awal, then semuanya hendak dihangkut barulah rabak poketku. Selain tu, banyak juga yang direcycle hasil dari sumbangan kakak2 ipar ku...timo kasih kepada pihak penaja...jasamu dikenang heeee... :D Lagipun macam sekarang ni dah hujung2 pregnancy memang jalan jauh sikit dah lenguh pinggang & sakit kaki...so macamana nak marathon menjelajah kedai baby tiga pat tingkat!

Kalau ikutkan listing aku ni, peralatan Breestfeeding menduduki carta pertama juga merupakan keperluan yang terpenting sekali berbanding yang lain2, tetapi merupakan item yg paling akhir aku beli, almaklum ler mahai bebeno kan, so kena survey habis2. Setelah diselidiki baik & buruk serta mengambil kira pendapat ramai, maka aku pun buat keputusan untuk menyambar mesin perah (...sedut?) susu Spectra 3 yang sangat ngetop itew! Kebetulan masa beli set ni kedai yang menjualnya baru dibuka & sedang buat promosi. So far memang paling murahlah berdasarkan apa yang aku survey dalam pasaran. Then siap dapat free gift lagi. Memang berbaloi-baloi & saya sangat sukalah! Heee... :D

Bila dah beli set ni rasa hilang beban. Memang dah set dalam mind nak fully breastfeeding baby & diharap alat ini dapat membantu melancarkan niat suci murniku itu. Selain untuk tujuan kesihatan & kebaikan jangka masa panjang buat anakku itu, breastfeeding juga dapat membantu meringankan beban ekonomi. Satu tin susu dah berapa..belum amik kira disposable diapers lagi...antor nursery, sakit demam lagi...haishhh! Banyak guna duit semua tu! Satu hari nanti mesti hubby akan berterima kasih di atas kepintaran isterinya ini (cheewaahh...) Buat masa sekarang ni dia macam pening2 lagi persoal nak buat apa beli breast pump ni..bukan penting sangat pun...mahal...dan lain2 lagi :( OK, takper akan ku buktikan padanya!

Adeh! Banyaknya aku membebel Heeee... :D Tanpa membuang masa, jum aku share list barangan yang telah dibeli, manalah tau boleh dijadikan manfaat serta panduan buat mereka 2 yang masih terfikir2 apa yang nak dibeli kan... :D

1. Breastfeeding


- BreastPump Set Spectra 3 + Extra pump untuk memudahkan pump dua2 belah sekaligus

- Nursing Bra - 3 Helai cukup kut (1 lai diberi percuma dgn pakej spectra 3, 2 lagi aku beli asing yang murah punya rm10 selai huhu...:D)

- Bottle Storage (8 Bijik) - Ni termasuk Set

- Plastik isi stok susu yang boleh sealed tu - Free Gift

- Beg untuk simpan bekalan susu kalau travelling (Moms Precious Cooler kit)

- Gel untuk mengekalkan suhu susu (Iced Pack) - 3 pack

- Washable Breastpad - Sepasang cuma, ntah lah cukup ke idak...

- Berus cuci botol - tak beli, tau2 terjumpa dalam laci elok jer berbungkus lum guna ;)

- Botol Kaca 1, Botol Plastik 1 - Both saiz sederhana & akan digunakan hanya setelah anak berusia lebih 50 hari. Aku tidak bercadang nak beli banyak botol susu ni, nak gunakan hanya bila perlu sahaja. Begitu juga dengan susu formula, memang tak plan nak beli langsung kerana dah set nak full breastfeeding sehingga umur anak 2 tahun & sekiranya invironment kerja mengizinkan biarlah anakku nanti berpeluang direct BF tanpa botol2 bagai....Wahhh...tinggi cita2 ku itew...Insyaallah...(Mudah-mudahan berjaya...Amin Ya Rabb)

2. Cloth Diapers


So Shomel kan? Cloth diapers ni datang dalam bentuk berwarna-warni & kalernya yang attractive amat membuatkan hati saya sgt sukalah! Heeee...... :D Buat permulaan nak try 7 keping dulu pelbagai jenis & brand. Then, time by time akan upgrade hingga cukup 15-20 keping CD. Setiap satu keping CD disertakan sekali dengan dua helai insert. Aku berCD & berBF adalah kerana kebaikan cloth diaper & breast milk, tetapi sebab paling utama, aku cuba mengurangkan keburukan & risiko bahan kimia dalam disposable diaper & susu formula. Akan datang nanti aku akan buat satu entry khusus untuk menceritakan tentang manfaat serta bagaimana aku boleh tergerak hati untuk fully breastfeeding & menggunakan cloth diapers utk bayiku nanti insyaallah. Moral of the storynya, aku berazam cuba membesarkan anakku dengan bahan kimia yang minima....mudah-mudahan Tuhan membantu aku dalam usaha ini....amin Ya Rabb.

3. Pakaian & Alat Mandian Serta Perubatan Untuk Bayi


- Baju baby - Sebahagiannya size new born, sebahagian lagi size 3 bulan ke atas - Pilihan warna mostly putihlah sebab nampak suci murni & berseri jer dgn kulit bayi, lagi satu kalau ada semut ke habuk ke senang nampak

- Mitten & Booties, Hat, lampin 10 keping - ni pun kira dah terlebih beli, 5 keping pun cukup sebab nak guna cuma untuk lapik, lap2 & selimutkan dia saja

- Selimut baby 2 helai - Selai beli, selai mak jahitkan, towel besar 2 lai, towel (saputangan) kecik 4/5 lai


- Alat mandian - Baby bath, Shampoo & Lotion Cream size paling kecik untuk trial, mana tau tak sesuai ka dengan kulit bayi (bedak tak perlu sebab tak elok utk bb) - Set ni pun aku beli yang plain sahaja warna putih tanpa bauan atau wangian. Kulit baby terlalu sensitif untuk sebarang bahan kimia dalam bentuk wangian atau bahan pewarna

- Ketip kuku bayi, putik kapas, bebola kapas, sikat, tisu basah

- Minyak baby & Vicks (Guna bila perlu saja)

- Drypers Mamipoko newborn satu dozen - Untuk kegunaan masa kat spital nanti. Sepatutnya kena guna Cloth Diapers untuk mengelak ruam & kesan bahan kimia yang terdapat pada disposable diapers, sepatutnya juga penggunaan CD harus bermula sejak hari pertama bayi dilahirkan ke dunia kerana baby ku ini terlalu kecil untuk pendedahan bahan kimia samada formula milk mahupun disposable diaper, namun..tetap jua ku standbykan 'MamiPoko PapaPokai' ni sebab, manalah tau nurse tu tak koser ke nak melayan pakaikan anak aku CD2 ney, lagi satu biar lew aku dah betol2 sihat nak menyental CD tu nanti, barulah aku mula berCD :(

4. Additional Stuff

- Barang2 lain termasuklah hanger kecik, ampai kecik yang ada kepit2 tu...senang nak gantung baju baby, cloth diaper & sarung tangan, stoking bagai yang shomel2 itew...Heee.. :D

- Buaian aku guna yg lama punya - recycle balik


- Katil bayi ni aku recycle balik katil bayi yang mak aku beli sewaktu kelahiran abang aku yang sulung, then aku lak pakai masa baby sehinggalah umur 5/6 tahun! (sampai runtuhlah katil tu dek kerana tak daya menampung berat badanku yang agak nauzubillah ketika itu) ;) then diperbaiki & dicat (pink color you) untuk kegunaan anak2 buah aku....dan kini di cat semula (dengan penuh kegigihan & keazaman hehe..) dengan warna putih oleh suamiku... diperbaiki & diperbaharui semua engsel dan selak untuk kegunaan anak kami yang bakal lahir. Bukanlah bermakna kami ni kedekut takmo beli katil baru, cuma sekurang2nya biarlah nostalgia katil tu kekal diingati selagi katil tu belum musnah di telan hari.

- Udah ada katil mesti ada tilamnya, bantalnya, bantal peluknya...semua ni mak aku buat sendiri (terel mak aku tu, semua nak dibuatnya sendiri, baru pueh hati katanya)

- Tilam Bantal, sarung bantal, cadar bayi...selain untuk set katil bayi, aku sediakan juga set tido bayi untuk di letakkan di atas lantai (atas lantai?...buruk benor lah bunyinya)....so, semua sekali ada 2 set lah...as ussual mestilah warna putih jadi pilihan hati ku yang suci lagi murni ini (EEEuuwww...) :P

- Kelambu & jugak yang tutup tepi katil tu (apakah nama saintifiknya aku lupa) supaya bayi tak terantuk pada kayu katil turut disediakan

- Besen mandi bayi aku guna besen kecik yang orang guna wat basuh sayur tu aja, ala baby kecik lagi...besau2 pun takdak pekdahnya...buat lambat nak tadah air jer huhu.....yang besar tu sedia ada (recycle) simpan dulu guna time baby dah besar sok

- Errmmm apa lagi yer....Owh yer....almari khas untuk simpan pakaian & barang2 baby...aku beli kat IKEA time tu tgh offer, so sangatlah murah n shantek giler....

- Barut bayi aku tak sediakan kerana ada kajian mengatakan pertumbuhan bayi boleh terbantut dengan penggunaan barut...selain itu barut menganggu penghadaman bayi & tiada hasil kajian tertentu yang melaporkan bayi kembung perut kerana angin masuk melalui kepala atau perut bayi...sebaliknya ianya adalah efek ke ‘belum matang’ an sistem penghadaman bayi anda. Bukanlah bermakna aku menentang amalan tradisi Masyarakat Melayu berkenaan amalan berbarut...cuma sebaik boleh aku cuba memberikan yang terbaik untuk bayi ku ini berdasarkan gerak hati & ilmuku yang sangat cetek ini....ini pandangan peribadiku sahaja....wallahuaklam...

5. Barang Persediaan Untuk Ibu (Aku ler tu)


- Adult Diaper - jangan gelak & heran ngko, aku rasa lebih senang & selesa kalau aku guna benda ney b coz tak bocor....memudahkan kerja masa kat spital nanti, kalau guna yg kotex pink tu bertali susah nak pakai (aku tak reti) & tak dapat menampung jumlah pengeluaran yang banyak

- Maternity pad yg biasa satu dozen (Jenama Madame macam dalam gambo di atas tu)

- Kain batik aku jahit beberapa lai, nak guna dalam pantang nanti (Kebetulan aku ni jenis yang tak berkain batik, so time nak beranak ni la baru insaf nak mencari & belajar pakai kain batik) Heee... :D

- Jamu utk kegunaan luar aku guna yg murah (aku tak guna jamu makan, takut baby alergic ke apa, lagipun panas utk bb yg menyusu badan kita)


- ECPI GTH & Kapsul Habatus Sauda - sebagai ganti jamu makan, leh tambah susu badan n kecutkan ntah apa sajalah yang boleh kecut :D

- Nursing bra aku beli 2/3 lai

- Barut perut - Kebetulan mak aku memang buat dah jual barut ni...material kain belacu & talinya guna konsep ikatan tali kasut....boleh order yer jika berminat.... :D (mak leh wat barut ni customize, meaning leh tempah ikut size badan seseorang)

- Stoking 2 pasang pakai masa dalam pantang, selain tu sediakanlah sweater yang tebal2 untuk dipakai selama dalam pantang. "Usahlah berangan nak duduk sedap2 dalam sejuk air cond bagai & kena pastikan badan sentiasa dalam keadaan berpeluh & berpaneh" lebih kurang gitulah ayat yang aku petik dari mulut emak ku..... :( patutlah aku selalu terbaca kawan2 aku kat facebook merintih di status menghitung hari mengharapkan tempoh berpantang 44 hari cepat berlalu! hehe... :D

So far itu jer yg otak aku mampu proses & ingat buat masa nih. Kalau adapun benda yang aku belum beli & aku sungguh2 memendam hasrat nak pegi beli ialah merupakan alat bantu mengajar bermula dari peringkat bayi iaitu 1. Flashcard Huruf Hijaiyah bertanda baris & 2. Set Buku dan VCD al Furqan. Mungkin ada yang blur & rasa macam mengarut jer idea aku ni kan. Ader ke pulak baby baru lahir nak diajar mengenal huruf....owh very the over...!

Tapi secara peribadi aku menganggap tiada apa yang mustahil dalam dunia ni, lagipun bukan ke selalu kita dengar orang kata pembelajaran seorang bayi tu bermula sejak dalam perut lagi? Kalau tak, idak ler orang mainkan lagu, ayat al quran & bercakap2 dengan bayi dalam perut...tak gitu? Tambahan pula berdasarkan pembacaan & hasil surfing aku, otak kanak-kanak sudah sangat bersedia untuk menerima apa-apa pelajaran sejak lahir. Otaknya pada waktu ini ibarat sponge yang amat mudah menyerap air jika diletakkan di air. Mengikut kajian sains, pada umur 2 tahun, kapasiti otak kanak-kanak adalah menyamai 80% otak dewasa! Anak-kanak semuanya sama. Yang membuat mereka berbeza adalah didikan yang kita dedahkan pada mereka pada waktu usia kritikal ini....wallahuaklam...mungkin bila tiba masanya nanti akan ku sediakan satu entry khusus untuk topic ini....insyaallah...

Kalau ada yg terlebih terkurang tu silalah maafkan. Semoga list ini dijadikan panduan utk check list aja. Sila sesuaikan dengan nilai & kepercayaan anda sendiri. Kita sama2 nak yang terbaik untuk diri & anak kita. Lagi pula, lain org lain budget dan keperluannya. Aku ni kira beli yg paling basic & apa yang aku rasa perlu jer. Mcm stroller ke baby carrier ke, yg enjut2 tu ker or car seater ker aku hold dulu tak mo beli sebab benda tu lambat lagi nak guna & mahal gak. Bila tiba masanya n aku rasakan perlu baru lah aku beli.... :D

Akhir kata ingin aku kongsikan mutiara kata yang bagiku sangat indah & besar maknanya buat kita sebagai ibu bapa mahupun yang bakal bergelar ibu bapa :

Betul lah kata hukama... "Bersegeralah dalam mendidik anak sebelum kesibukan melalaikanmu, kerana sesungguhnya apabila anakmu telah berumur dewasa dan berakal (tetapi tidak terdidik) maka dia akan menyibukkan (menyusahkan) hatimu dengan keburukkan".


Assallamualaikum...

Monday, 23 August 2010

Memasak Suka-Suki...Rich Cocoa Puding

Once in a blue moon...sesekali datang mood buang tabiat untuk memasak, aku suka mencuba resepi2 yang ada dalam senarai blog yang aku minati selama ni. Walaupun aku ni tak pandai memasak (Cian hubby aku tu :P nasib baik la dia terel masak hehe selamat!) tapi memang dah jadi hobi aku menjamu mata 'memblog walkingkan' diri menjengah blog2 yang ada resepi2 & gambar2 masakan yg best2. Terliur betul bila tgk gambo masakan yang segar buger & membangkitkan selera.....(terutama bulan2 posa ni). Biasanya resepi manisanlah yang jadi pilihan, sebab kalau resepi lauk-pauk tu, dengan mak pun belum khatam nuntut lagi hehe...

Sejak2 dah jadi bini orang ni kenalah rajin2 ke dapur...nak kena asah2 bakat memasak (itupun kalau wujudlah bakat tu dalam diri aku ni) hehe....ekceli aku dah lama admirer dengan satu blog masakan ni - Dapur Tanpa Sempadan.


Selain tu ada 2 lagi blog masakan yang tak kurang hebatnya, yang aku minati :

Kuali Buruk


BlogResipi

Suka sangat tengok pic2 makanan yang cantik berwarna-warni & cara hidangan yang cermat habis tu...boleh jadikan panduan bagi org2 yg 'tgn kayu' cam aku ni. Resepinya sangat asli, pengarangnya very komited, almost everyday updated resepi baru (idak mcm blog haku ni, 'setahun sekali' lom tentu berupdated!) huhu... gambar masakan, cara hiasan, susun atur & resepi yang dikongsi semuanya ada kelainan & bercitarasa tinggi...sekali tgk kalah gambar dalam majalah masakan tu.

Ekceli, ada kisahnya di sebalik penemuan blog "Dapur Tanpa Sempadan" ni. Time tu aku tgh kemaruk demam menonton citer "The Little Nyonya" petang2 kat tv2 kalau tak silap (sekarang ni siri ni diulang tayang semula di NTV7, waktu siaran tengahari). Siri ni mengisahkan kehalusan cara hidup tradisi kaum Baba & Nyonya berusia 70 tahun yang lampau, yang mana bagiku sangat2lah menarik hati, terutamanya dari segi makanan2nya & peralatan pinggan mangkuknya yang unik amat! So dalam banyak2 resepi tu aku tertarik pada satu resepi ni, kalau tak silap namanya "Ayam Pongteh" (ntah kenapa aku syok sgt dgn resepi ni pun tak tau lew, bunyi macam best jer walaupun aku belum cuba lagi memasaknya).

Search punya search, terhinggap lew kat blog Dapur Tanpa Sempadan tu, tengok2 memang berlambak resepi nyonya dalam blog ni. Selain resepi, ada koleksi pinggan mangkuk berbudayakan Baba & Nyonya yang menggoda minat aku kaw2 punya. Tradisi Baba & Nyonya ni tak jauh berbeza dengan budaya Masyarakat Melayu. Anak2 dara berkain batik & berkebaya, bersulam & menenun, amalan makan sireh, memasak guna batu lesung, berpantun, seloka...owh... sangat sukalah!


Dalam banyak2 resepi yg ada dalam blog tu, so far baru try 1....resepi manisan namanya Rich Cocoa Puding. So di bawah ni disertakan hasil percubaan yang syukur alhamdulillah menjadi & sgt sedap rupa2nya! (Bak kata pemilik resepi ni, org pekak pun leh buat - hehe aku ler tu) Family aku semua suka, resepi ni cukup utk diulang makan dua hari berturut2 time buka puasa. Time2 puasa ni memang sedap kalau dapat makan manisan yg lembut & sejuk meluncur masuk dalam tekak ni & menjurus masuk terus ke perut...memang nikmat!

Tanpa banyak cakap lagi, di bawah ni disertakan senarai resepi yg dipetik sebijik2 dari blog tersebut, selamat mencuba yer....

RESEPI RICH COCOA PUDING

Bahan untuk pudingnya :
  1. 4 1/4 cawan air - aku taruk 5 cawan air
  2. 1/2 cawan serbuk koko, diayak - aku taruk 3/4 cawan, peh tu maleh lak tu nak ayak
  3. 1 cawan gula pasir - mak & abah tak suka manis2, so aku kurangkan jadi 1/2 cawan jer
  4. 1/2 cawan susu tepung, diayak - aku tak ayak juge :P 'derhaka' sunggoh aku ni huhu
  5. 1/2 camca teh garam (mat tak letak) - aku taruk gak la cikit garam
  6. 4 sudu makan tepung jagung
  7. 1/2 camca teh esen vanilla
  8. 10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly) - iya aku pun dgn gigihnya cari jenama ini jugak
  9. 3 sudu makan mentega

Bahan Untuk 'kuahnya' :
  1. 1 tin buah2 cocktail, asingkan jus dan isinya - aku tak asingkan jusnya, hantam sajalah labu
  2. 1 tin sus sejat "IDEAL" - iyaaaa...susu cair IDEAL paling sedap
  3. Sedikit ceri merah - ni tak beli pun, sebab dalam koktail tu dah ada merah2 buah ceri

Cara membuatnya :
Campurkan bahan puding 1 hingga 8 di dalam periuk, jerang atas dapur & kacau tanpa henti, bila dah pekat tu tandanya dah nak masak lew tu....last but not least masukkan mentega yg 3 sudu tu, kacau lelaju then masuk dalam acuannya. Sejukkan dan hidangkan bersama isi koktail & susu cair....kena pulak sejuk2 tu....sangatlah sedap okay! TQ kepada pemilik asal resepi ini kerana sudi berkongsi ilmu, memang ngancem you!

Dan ini lah hasilnya air tangan aku yang tak seberapa ney...Tarrraaa....!!

Tuesday, 17 August 2010

Its Girl...or Boy?

Sejak dari kecik memang minat dgn budak2....maklum lew anak bongsu....takda adik. Anak buah pun dah berbuah-buah....8 orang semuanya. Asyik tgk anak org je....this time masa ku telah tiba... Yeahh....Yeahh....! Happy lah! Teringin sebenornya nak dokong baby sendiri :) jantina? ekceli utk anak sulung ney tak kisah sangat jantina apa...lelaki pun ok...perempuan pun ok...

Tapi suami ku ini ada juga hint2 nak baby boy sebagai anak sulung-command lew tu kan....encik suami tu dah siap dah panggil2 guna nama lelaki kalau 'bercakap dengan perut' ni...amat confident sekali beliau itu!...huhu...memang kebanyakkan orang (tak terkecuali kekadang aku sendiri) akan pk kalau anak sulung lelaki dia leh jaga n lebih bertanggung jawab pada adik2 dia...but bila dipikir2kan balik, benda ni isu subjektif...sebab, ironinya pada kebanyakkan masa dalam hidup aku ni, aku dapati anak perempuan lebih take care n komited pada family & adik-beradiknya...kan? kan? :D Peh tu yg paling penting biasanya anak perempuan ni dia 'geng' dgn maknya hehe...

Yang peliknya sejak awal mengandung, ramai betul di kalangan kenalan/sedara mara aku yg terel mengalahkan 'Ahlil Nujum'. Perut belum nampak dah pandai2 teka baby ni girl (peliknya takder pulak yg nak teka boy tu...why ek?) .....(",)

Macam2 kepercayaan atau petua yg aku dengar sebagai klu bagi mereka menentukan jantina bayi dalam perut aku ni, antaranya adalah:
  1. "Owh, baby perempuan suka nak berdukung dengan ko...tu dalam perut tu kawan dia lew tu...kompom pompuan!"
  2. Kes ke 2 : "Owh! baby perempuan tak nak berdukung dgn you...dalam perut tu haruslah baby girl jugak...dia tak nak sama jantina...belaga!" - Wah...cenggini pun yer?...huhu
  3. Third Case : "Aii..berseri2 muka, ko pregnant ek? Ha..! Ko tumpang seri anak ko ney...sah baby girl!"
  4. Case ke 4 : (ni agak memedihkan ati..hehe) "Mak aiiii....selekehnya ko sejak pregnant ni...mesti ko pregnant anak perempuan ni...dia amik seri ko!"- adey la...
  5. "Bentuk perut ko ni membulat...biasa kalau bulat cenggini anak perempuan" - Agak2 ader tak org mengandung perut 4 segi ke tiga segi....?
  6. Bila, aku tgh ngemas2 kat opis...ada gak yg kata "Wah rajin kak, ni biasa kalau rajin ni mesti anak perempuan dalam perut tu"
  7. ....dan list ni berterusanlah makin panjang & makin merapik....
Akhirnya, bagi menamatkan segala spekulasi....pada genap usia kandungan aku 6 bulan aku pun pi lew scan kat Poliklinik Taman Permata (Murah ajer RM30 sekali scan, Dr. nya pun ramah n menerangkan penuh detail pasal baby)....kata doktor tu...jeng...jeng...jeng... suspen suspen... lama Dr. tu diam..menelek dan telek lagi, uihhh lama nyer tilik dr...akhirnya keluar lew sebaris ayat dari mulut Dr. tu...

"Insyaallah, 99.9% bayi awak ni LELAKI...tu nampak tottttt..... dia....tu awak nampak tak tu yg terjulur kuar tu......totttt dia lew tu"

Lepas tu aku sengih ajer lah dari keluar pintu klinik tu sampai ler balik ke rumah....sengih tu bukan apa, sengih memikirkan spekulasi2 & ramalan ahlil nujum yang dah tersalah teka...lawak sesangat rasanya...

Apapun secara seriusnya, bagi aku tak wajarlah utk membeza2kan anak walau dgn apa cara sekali pun. Asalkan baby tu lahir dalam keadaan sihat walafiat...sudah! Apalah agaknya perasaan anak tu setelah lahir ke dunia, mendapati dirinya sebenarnya tak dikehendaki ataupun bukan pilihan...anak adalah kurniaan terbesar dari Ilahi, nikmat & tanggungjawab yang patut kita syukuri tak kiralah apa jantinanya atau bagaimana rupanya. Bayangkan pasangan yang bertahun2 berkahwin tapi masih belum dikurniakan zuriat walau telah mencuba dengan pelbagai cara & ikhtiar. Kita yang mudah2 'lekat' ni nak banyak bunyik pulak...huhu... (",)

Friday, 30 July 2010

Kisah Kek Coklat Pukul 3 Pagi

Entry sebelum ni mengisahkan hal2 yang berkaitan dengan makanan yang aku mengidam-idamkan selama tempoh kehamilan yang ku alami ini. Dalam banyak2 makanan, kek coklatlah yang paling banyak 'menimbulkan kontroversi' ;) Mana taknya, pukul 3 pagi buta aku ajak hubby aku gi cari kek coklat dengan harapan adalah kut2 cawangan Secret Recipes yang bukak 24 jam...idak ke haru namanya...? Terkebil-kebil hubby aku mencari jawapan & alasan, bila dipikir2kan balik kesian pulak kat dia, serba salah dibuatnya dalam nak melayan kerenah isterinya nan seorang ni (Haa..tu baru sowang, so toksah ngader nk tambah ramai naaa yang...hehe) Walaubagaimana pun, tragedi pukul 3 pagi tu berakhir dengan berlinangan ayer mata pilu sebab tak dapat makan kek coklat!.....(",)

Dek kerana kes pukul 3 pagi tu lew, aku dengan keazaman & semangat yang agak jitulah jugak, meng'blog walking'kan diri mencari resepi kek coklat moist yang agak2 ringkas & agak2 bersesuaian dengan bakat aku yang agak tak berapa nak berkembang dalam bidang masak-memasak. Akhirnya, akupun terjumpalah satu blog yang menayangkan resepi kek coklat yang aku idam2 kan.

Mula2 bukak blog ni, hati dah tertarik dengan gambar kek coklat tu yang berseri2 dan macam memanggil2 aku untuk masuk dalam monitor ni....aiseyman terlebey suda! huhu....gambarnya memang ngancam, senarai resepinya pulak sangat ringkas & menyihatkan! Cayakah anda resepi kek coklat ney tidak menggunakan hatta sebijik telur pun! Hah...tanpa lengahkan masa jum kita intai resepi Eggless Chocolate Cake yang aku petik salah satu dari senarai blog kegemaran aku ni - Blog Resipi

Eggless Chocolate Cake Recipe (Resepi ney aku cedok bulat2 dari Blog Resipi)
  • All Purpose Flour 1 cup
  • Baking Powder 1/2 teaspoon
  • Baking Soda 1 teaspoon
  • Unsweetened Cocoa Powder 6 tablespoons
  • Granulated Sugar 3/4 cup - Macam biasa aku akan kurangkan kepada 1/2 cawan gula
  • Vegetable oil 1/2 cup - Yang ney aku gantikan dengan minyak zaitun
  • Hot Coffee 1/4 cup (1 tsp of coffee in 1/4cup hot water) - Part ney aku guna serbuk nescafe
  • Milk 1/4 cup
  • Yogurt 1/4 cup
  • Vanilla Extract 1 teaspoon

Yield: One 8-inch or 9-inch cake.

  1. Preheat the oven to 170 C. Lightly grease an 8-inch round cake pan and dust it with cocoa powder - hasilnya, senang gle nak balikkan kek tu tak lekat langsung pada loyang
  2. In a large bowl sift together the all purpose flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and sugar. Make a well.
  3. Add all the wet ingredients one by one.
  4. With an electric mixer, beat the mixture on low speed for 2-3 minutes until the dry and wet ingredients are well combined. Do not over beat it.
  5. Pour the batter in the prepared pan. Tap the pan a couple of times so the batter is spread evenly and there are no air bubbles.
  6. Bake for about 30 min. Check the cake with tooth pick. Toothpick inserted in the middle of the cake should come clean when the cake is ready.
  7. Once out of the oven, transfer the pan to a wiring rack to cool. After about an hour remove the cake from the pan and let the cake cool completely before frosting.

Frosting Recipe :

  • Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
  • Powdered sugar 1 1/2 cups - Aku kurangkan sukatan kepada 1 cawan yet still manis
  • Unsweetened cocoa powder 1/4 cup
  • Milk, fat free 3-4 tablespoons

Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.

  1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk - Aku kaco pakai tangan guna senduk kayu aje
  2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
  3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
  4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).

Ini lah hasilnya kek yang udah siap dibikin. Bukan nak katalah, tapi rasanya memang sedap tak terkata! Cuma jangan simpan dalam peti ais la, simpan aja kat luar kalau taknak kek tu jadi keras. Kek ni kecik ajer tapi adunannya cukup untuk di makan seramai 5/6 org. Aku pun duk pulun ulang makan selama 2 hari tu. Kek tu walaupun dah semalaman, still moist, segar & basah2 macam baru dibakar & kaya dengan rasa coklat! Tapi yang spoil sikit sebab bahagian frosting tu manis sangat, so lepas ni nak kurangkan lagi sukatan gula tu. Barang2nya still ada lagi so, dalam masa terdekat ni haruslah dibikin lagi hehe...tak pun untuk raya ke....ermm gud idea!

Paling syok tengok si kecik ney makan kek coklat pueh hati...berselera sungguh dia!

Thursday, 22 July 2010

Mengidam Punya Hal ;)

Mengidam? Aku pun tak pastilah ngidam ni sebenarnya sejenis 'penyakit' apa, mungkin juga psikologi, mungkin juga selera aku yang sangat memuncak semenjak hamil ni. Tapi biasanya ngidam ni disusuli rasa payau & pahit pada bahagian dalam mulut ni, bila dapat makan makanan2 yang kita idam2 kan tu baru lah mulut ni rasa sedap n best ajer...lepas tu bila dah habis makan, sambung balik rasa loya tu...Sebab tu lah agaknya wanita mengandung ni suka makan yang masam2 macam buah pelam muda tu. Bila dapat makanan yang masam2 tu hilang rasa 'tebal bibir', hilang seketika rasa payau...hilang segala rasa pahit air liur tu...

Akan tetapi, aku tak berapa percayalah kalau orang kata, jika ibu mengandung tak dapat makan apa yang diidamkan, bila lahir nanti anaknya akan meleleh air liur tak henti2. Bagi aku agak tahayul sikitlah kepercayaan ni. Dulu anak buah aku pernah juga terkena 'penyakit' meleleh air liur ni. Bila rujuk pada doktor, puncanya kerana kelenjar2 yang menyimpan air liur di bahagian dalam pipi budak tu pecah, so tak dapat menampung air liur, maka melelehlah air liur tu keluar. Kesian, sentiasa basah bahagian depan baju budak tu. Pecah kelenjar tu berpunca daripada amalan orang2 di sekeliling bayi tu yang suka sangat cubit pipi budak tu kuat2 (memang iya pun sebenarnya). Patutlah mak aku cukup pantang orang nak cubit2 pipi cucu2 dia. Jadi lepas ni kalau ada orang nak cuba2 dekat dengan anak kita, then konon2 nak puji2 anak kita comel sampai nak cubit2 pipi silalah larang & halang sesopan mungkin.

Pernah aku terdengar & terbaca di internet, simptom mengidam ni sebenarnya sekadar mitos yang direka2 oleh wanita mengandung semata2 kerana faktor psikologi & untuk mendapatkan perhatian daripada orang yang rapat dengannya? Benarkah? Itu aku tak pasti, tapi di bawah ni aku nak share kisah aku mengidam selama bergelar 'ibu mengandung' ni.


Cerita pasal mengidam ni secara peribadilah, aku takda mengidam yang pelik2. Cuma di awal mengandung dulu aku minat sgt nak makan nasi lemak! Kalau boleh tetiap hari nak nasi lemak! Ada sekali tu masa balik keja tak dapat makan nasi lemak sebab makcik yang selalu jual tu tak berniaga, leh nangis2 merajuk2 dgn mak aku (sian mak, sorry yer mak, anak mu ini memang ngader terlebey suda hik hik) demam nasi lemak ni tak lama, lebih kurang 2 minggu aja...bila dah hilang ngidam nasi lemak, sebut pasal nasi lemak pun tekak aku dah kembang. Langsung tak leh dekat dengan nasi lemak...pulak!

Hilang bab Nasi Lemak timbul pula mihun goreng! Masa breakfast & lunch kat opis pun mihun goreng, masa balik umah pun cari mihun...masa kuar mkn dgn hubby pun mihun! Time tu hidup hanya di kelilingi mihun...mihun...mihun...tukang masak kat kedai mamak Al Helmy tu pun dah hafal..baru jengah masuk jer pintu kedai, dah angguk2 faham aku akan order mihun goreng...huhu...gejala ney hinggap dalam 2/3 bulan jugak la...ntah apa yg best sgt makan mihun goreng tu pun tak tau lew....

Secret Recipes : Chocolate Indulgence

Then, dalam banyak2, yang paling menjadi2 kegilaan aku makan kek coklat, sejak awal sampai la sekarang, demam makan kek coklat tak habis2. Kalau nampak jer gambar kek coklat mesti air liur ni dah rasa cair & teringin yang amat sangat sampai naik sakit kepala ni....sampai nak tido malam pun terbayang hingga tak lena dibuatnya (Part ney Hubby aku jadi mangsa kena tahan sabar mendengar rungutan aku nak makan kek coklat pukul 3.00 pagi) Yup! memang tragis! Maka berbondong2lah kek diulang beli kat Secret Recipes tu (amboi tak nak mengalah, RM6.00 1 slice tu, rabak poketku!) Nak...nak pulak kalau Choc Moist @ Indulgence....Whooaaa..terbakar jiwa & naluri ku ini...ngancem gle...Tapi kalau agak2 dah tak larat nak ngulang ke Secret Recipes tu, kek coklat yang mamak bawak jaja petang2 naik motor satu singgit tu (yang kadang2 tengik) pun lebih kurang halal, janji dapat makan kek coklat! Parah ke tak parah tu?

Secret Recipes : Chocolate Moist

Terkini, belum lagi pulih demam ngidam kek coklat, aku duk gila ulang makan bubur nasi pulak. Haishhhh jgn cakaplah apa jenis bubur nasi sekali pun, yang kosong ke...yang berlauk ke...yang lambuk ke tak lambuk ke...semua bedal! Semua suka, Semua Sedap! Kalau berbuka puasa dapat bubur ajer pun jadi! Kalau bubur nasi semata yang putih tu dengan kicap pun kira orite! Asalkan bubur!

So far, sekarang ni dah trimester ke 3 kehamilan, hanya 4 benda tu aja lah yang aku 'gilai' & cintai atau dalam bahasa mudahnya ngidam nak makan...Agaknya lega hubby aku, aku takda ngidam yang pelik2 sangat hehe...buatnya aku ngidam nak makan belalai gajah cicah sambal...idak ke naya laki aku nak seludup masuk dalam zoo tu semelih gajah tengah2 malam! Haiiih....jangan buat hal!

Kok ada yang pelik sikit pun Ulam Kacang Bendi. Dalam sebulan dua ni, asal makan nasi jer wajib ada sayur bendi. Hari-hari mau lak tu. Bukan sikit2, tapi berbelas batang aku boleh ngap sekali adab! (Jangan tak percaya!) Mak jugaklah yang rajin melayan tekak aku yang 'mengada-ngada' ni, sampaikan mak yang mulanya geli2 tengok aku meratah bendi mentah begitu saja dah mula berjinak2 dengan ulam yang penuh khasiat tu. Yang sebenarnya bendi mentah ni banyak khasiatnya & sedap rasanya, manis & rangup. Bagi yang belum cuba mesti kata tak sedaplah, payaulah, berlendirlah...eh eh belum cuba belum tau tau....Dek kerana aku pulun sangat duk makan bendi, aku pun surfinglah untuk mengambil tahu apalah agaknya khasiat Bendi ni yer. Antaranya aku perturunkan kat bawah ney. Hopefully dapat share sebagai manfaat kita bersama...Macam selalu2 org duk sebut2 tu...Sharing Is Caring katanya hehe...

APA ITU BENDI?

Orang Utara sebut kacang lendiaq. Orang putih kata lady fingers. Juga disebut sebagai okra. Orang India sebut venddi Kai. Kalau tak silap di kalangan orang tionghua dipanggil Yeong Kok Tau. Nama saintifiknya pula ialah abelmoschus esculentus. Asal usul kononnya dari Ethiopia. Buah muda tentu sekali sedap dibuat sayur serta kari. Daun yang muda (pucuk tu boleh juga dimakan atau dijadikan sebagai makanan haiwan.

KHASIAT BENDI PULAK:
  1. Membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan serta kecerdasan.
  2. Biji, akar serta bunganya kalau direbus boleh membantu melawas pembuangan air kecil serta mengurangkan bengkak atau radang.
  3. Dapat mengurangkan masalah sukar bersalin - Owh part ney I paling suka hehe...
  4. Air rebusan biji,akar, serta bunganya jika disapu pada pelbagai kudis dan bisul, mujarab juga.
  5. Air rebusan buahnya kalau dicampur dengan gula memang sesuai dijadikan sebagai sirap ubat batuk atau merawat sakit kerongkong.
  6. Lendir yang terdapat dalam buahnya boleh dijadikan krim penyejuk serta melembutkan kulit.
  7. Pernah juga digunakan sebagai ubat gonorea dan siflis.
  8. Air rebusan buahnya boleh juga digunakan untuk meredakan bengkak saluran kerongkong dan hidung.
  9. Ada di sesetengah tempat, bijinya digunakan sebagai menggantikan biji kopi.
  10. Khabarnya kacang bendi baik amat untuk rawatan penyakit kencing manis dengan cara menstabil kandungan gula dalam darah!
  11. Orang2 kat barat nun pun percaya bahawa Bendi dapat membantu mencuci hati.
  12. membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua dengan cara melincinkan bahagian dalam usus besar.
  13. Ia juga membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
  14. Ada juga pendapat yang mengatakan kacang bendi adalah sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan atau rasa tidak selesa/sihat - Itu yang aku ni happy jer kut 24jam sejak dua menjak ni huehuehue...
  15. Ia juga boleh membantu merawat ulcer dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
  16. Sifatnya yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekali gus dapat membantu mengurangkan masalah penghadaman - Haiihh...banyaknya khasiat bendi ney!
  17. Ada lagik....juga ia dapat membantu radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.

Monday, 28 June 2010

1 + 1 = 3 Cak!

Sekarang ni dah 24 minggu. Mengenang semula detik2 awal mendapati diri ni pregnant memanglah teramat & sangat best sekali...time tu, 24 jam aku memantau perkembangan diri mencari2 tanda yang aku ney telah pregnant. Semua tanda2 awal kehamilan yang dalam net n buku kehamilan habis aku terokai. Tidur malam pun bermimpi hal ehwal yang bertemakan baby...Yang paling gedik tak menahan....awal2 lagi sorang2 & senyap2 tak bagitau sapa2 dah beli pregnancy test n buat ujian.

Syukur alhamdulillah, pada pagi itu...(9 Februari 2010) dengan sekali uji...terus naik tanda keramat double line itu....yippiiee...! Rasanya time tu, takda benda lain yg lebih cantik atau comel dalam dunia ni selain daripada dua line berkaler pink terang & kaler pink cair tu...owh ya, okay aku obses! Rasanya pagi tu dekat suku jam gak la aku renung dua line tu then baca pulak description kat kotak pregnancy test tu berulang2 kali...then, lepaih dah tersedar dari mimpi tu baru lah terpikir cara nak kasitau kat hubby n mak... :D

1 + 1 = 3

Masa kasitau kat mak, mak relax jer tahan excited...mak wat muka selamba tapi separuh tak percaya...(eleh aku tau dalam hati mak happy sesangat) huhu...tapi dia pesan kat aku jgn over confident sgt, selagi tak cek ngan doc kat klinik jgn nak celebrate dulu...aku faham, mak takut aku patah hati lew tu, buatnya tak pregnant, idak ke frust nonggeng sat gi...misi seterusnya nak kasi tau kat hubby... :P takder lew romantik sgt pun masa kasitau kat hubby tu...walaupun agak cliche tapi saat tu lah terasa bagiku sgt mengharukan dan mendebarkan (kalah masa zaman memula bercinta dulu) ...aku sms dia 1 + 1 = 3...kolotkan? huhu...(",) dub dab dub dab...beberapa saat lepas tu telefon ringging....encik suami kol huhu... ;)


Di bawah ni, sekadar untuk berkongsi dengan pembaca blog ini beberapa tanda2 awal kehamilan hasil kajian & pembacaan aku dari internet & buku2, hopefully dapat sedikit-sebanyak manfaat yang boleh kita kongsi bersama.....(",)

  1. Rasa loya dan muntah (terutama bila terbau wangian perfume atau masakan - dengan tetiba deria bau ney jadi super duper power....!
  2. Haid tidak teratur @ tidak datang pada tarikh yang dijangkakan - boleh wat urin test kalau dah lewat seminggu.
  3. Badan terasa panas pada kebanyakkan masa, kekadang sampai susah nak tidur - paneh!
  4. Rasa senak pada ari-ari, perut terasa membengkak sedikit.
  5. Sedikit pendarahan - Akibat daripada implementasi (persenyawaan benih & bercantum pada dinding rahim) - Biasanya berlaku pada tarikh pertama haid.
  6. Asyik lapar ajer 24 jam....hehe...nak makan ajer la jawabnya...
  7. Tak pun, hilang selera makan jika alami 'mabuk' (alahan) yang keterlaluan - membenci sesetengah makanan (usahkan pandang, bau pun tak boleh).
  8. Sukar nak melelapkan mata.
  9. Sakit kepala.
  10. Sembelit.
  11. Lelah, kesukaran bernafas atau istilah yg sering aku guna - bernafas tak puas.
  12. Keluar cairan/keputihan berlebihan dari kebiasaan.
  13. Kerap membuang air kecil - bab ni paling lotih! Menjadi makin teruk bila perut semakin membesar / bayi menghimpit tangki kencing kita.
  14. Merasa letih tak bermaya, mengantuk & panas badan (macam nak demam).
  15. Sakit & tegang pada bahagian payudara.
  16. Perubahan warna pada keliling payudara.
  17. Perubahan emosi yg agak tragis...jiwa sensitif yang amat, sikit2 punya hal pun rasa nak nanges...huhu :P ataupun yang agak parah, rasa meluat amat sgt kat suami, macam lew busuk bebeno suami tu...cian suami..harap bersabor yer... :D hehe
  18. And last but not least, naik tanda dua line lepas wat urine test! Taddaaaa...maka jawabnya....kompom lew tu :D
Sekiranya anda mengalami kesemua (atau sebahagian) dari tanda2 yg dinyatakan di atas, Tahniah...anda bakal bergelar mommy...9 bulan dari sekarang!

Saturday, 1 May 2010

Menulis Blog ini

Syukur Alhamdulillah, permintaan kami suami isteri diperkenankan juga oleh Allah S.W.T Kini, kami mengira detik bergelar Ummi & Abah buat bayi kami yang dijangka lahir pada Bulan Oktober 2010. Secara peribadi, permata hati ini merupakan pencapaian terbaik sepanjang hidup di atas muka bumi Tuhan ini...

Masa memula wat blog ni, niat hati nak share info tentang kehidupan aku yang berpusing2 ni...adakalanya rumit & penoh pancaroba...adakalanya tenang & indah berwarna-warni mcm pelangi.....dan lagi....nak share tentang alam berumah tangga yang baru setahun jagung ni...tip2 & petua2 berguna yang diamalkan sendiri dan paling penting nak share feeling seorang mom to be yg super duper excited...dlm erti kata lain nak dedikasikan blog ni utk bayi yang bakal lahir. (Kalau dedolu org jahit tilam bantal n kait mitten n booties sempena menanti saat2 kelahiran anak...tapi di zaman canggih manggih ni, ibu2 wat blog sempena kelahiran anak...) adoiyai...huhu...

Anyway, utk posting yang pertama ni...nak share sebuah sajak yang indah tentang perkahwinan. Agaknya sebagai menandakan di situlah titik mula di mana kehidupan ni mula terasa sangat bermakna dan bereerti :) Memetik kata2 ini : " In life, ALLAH doesnt give you the person you want, instead he gives you the person you need... to love you... hurt you and teach you the real meaning of life..." Tq lah yer Encik Hafiz sudi jadikan saya suri hidup, abah kepada anak2 kita yang setengah dozen tu nanti... :) ...sahabat menangis & tertawa...sama2 lah kita kongsi susah senang hidup ni dari kita muda sampailah kita sama2 tua bertongkat sok yer yang haha...


Akan tiba saatnya
Jiwa ini terjerat cinta
Tak lagi sekadar mainan
Namun sebuah perjanjian

Cinta tulus ini
Terpadu juga dalam sebuah akad
Perjanjian diri tuk saling setia
Sehidup semati, menyatukan separuh jiwa

Saat akad terucap,
Resmi diri ini seutuhnya milikmu
Resmi hidup ini ku serahkan untukmu

Konsekuensikan ucap akad itu
Sebagai wujud cinta kita
Berjanjilah tuk katakan yang sebenarnya
Bahwa kita saling CINTA

Penulis Asal : Tak pasti, nanti dah tau saya update sini... :)