Yusuf's Breastfeeding Tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday 30 July 2010

Kisah Kek Coklat Pukul 3 Pagi

Entry sebelum ni mengisahkan hal2 yang berkaitan dengan makanan yang aku mengidam-idamkan selama tempoh kehamilan yang ku alami ini. Dalam banyak2 makanan, kek coklatlah yang paling banyak 'menimbulkan kontroversi' ;) Mana taknya, pukul 3 pagi buta aku ajak hubby aku gi cari kek coklat dengan harapan adalah kut2 cawangan Secret Recipes yang bukak 24 jam...idak ke haru namanya...? Terkebil-kebil hubby aku mencari jawapan & alasan, bila dipikir2kan balik kesian pulak kat dia, serba salah dibuatnya dalam nak melayan kerenah isterinya nan seorang ni (Haa..tu baru sowang, so toksah ngader nk tambah ramai naaa yang...hehe) Walaubagaimana pun, tragedi pukul 3 pagi tu berakhir dengan berlinangan ayer mata pilu sebab tak dapat makan kek coklat!.....(",)

Dek kerana kes pukul 3 pagi tu lew, aku dengan keazaman & semangat yang agak jitulah jugak, meng'blog walking'kan diri mencari resepi kek coklat moist yang agak2 ringkas & agak2 bersesuaian dengan bakat aku yang agak tak berapa nak berkembang dalam bidang masak-memasak. Akhirnya, akupun terjumpalah satu blog yang menayangkan resepi kek coklat yang aku idam2 kan.

Mula2 bukak blog ni, hati dah tertarik dengan gambar kek coklat tu yang berseri2 dan macam memanggil2 aku untuk masuk dalam monitor ni....aiseyman terlebey suda! huhu....gambarnya memang ngancam, senarai resepinya pulak sangat ringkas & menyihatkan! Cayakah anda resepi kek coklat ney tidak menggunakan hatta sebijik telur pun! Hah...tanpa lengahkan masa jum kita intai resepi Eggless Chocolate Cake yang aku petik salah satu dari senarai blog kegemaran aku ni - Blog Resipi

Eggless Chocolate Cake Recipe (Resepi ney aku cedok bulat2 dari Blog Resipi)
  • All Purpose Flour 1 cup
  • Baking Powder 1/2 teaspoon
  • Baking Soda 1 teaspoon
  • Unsweetened Cocoa Powder 6 tablespoons
  • Granulated Sugar 3/4 cup - Macam biasa aku akan kurangkan kepada 1/2 cawan gula
  • Vegetable oil 1/2 cup - Yang ney aku gantikan dengan minyak zaitun
  • Hot Coffee 1/4 cup (1 tsp of coffee in 1/4cup hot water) - Part ney aku guna serbuk nescafe
  • Milk 1/4 cup
  • Yogurt 1/4 cup
  • Vanilla Extract 1 teaspoon

Yield: One 8-inch or 9-inch cake.

  1. Preheat the oven to 170 C. Lightly grease an 8-inch round cake pan and dust it with cocoa powder - hasilnya, senang gle nak balikkan kek tu tak lekat langsung pada loyang
  2. In a large bowl sift together the all purpose flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and sugar. Make a well.
  3. Add all the wet ingredients one by one.
  4. With an electric mixer, beat the mixture on low speed for 2-3 minutes until the dry and wet ingredients are well combined. Do not over beat it.
  5. Pour the batter in the prepared pan. Tap the pan a couple of times so the batter is spread evenly and there are no air bubbles.
  6. Bake for about 30 min. Check the cake with tooth pick. Toothpick inserted in the middle of the cake should come clean when the cake is ready.
  7. Once out of the oven, transfer the pan to a wiring rack to cool. After about an hour remove the cake from the pan and let the cake cool completely before frosting.

Frosting Recipe :

  • Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
  • Powdered sugar 1 1/2 cups - Aku kurangkan sukatan kepada 1 cawan yet still manis
  • Unsweetened cocoa powder 1/4 cup
  • Milk, fat free 3-4 tablespoons

Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.

  1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk - Aku kaco pakai tangan guna senduk kayu aje
  2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
  3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
  4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).

Ini lah hasilnya kek yang udah siap dibikin. Bukan nak katalah, tapi rasanya memang sedap tak terkata! Cuma jangan simpan dalam peti ais la, simpan aja kat luar kalau taknak kek tu jadi keras. Kek ni kecik ajer tapi adunannya cukup untuk di makan seramai 5/6 org. Aku pun duk pulun ulang makan selama 2 hari tu. Kek tu walaupun dah semalaman, still moist, segar & basah2 macam baru dibakar & kaya dengan rasa coklat! Tapi yang spoil sikit sebab bahagian frosting tu manis sangat, so lepas ni nak kurangkan lagi sukatan gula tu. Barang2nya still ada lagi so, dalam masa terdekat ni haruslah dibikin lagi hehe...tak pun untuk raya ke....ermm gud idea!

Paling syok tengok si kecik ney makan kek coklat pueh hati...berselera sungguh dia!